Ev sahibi kirayi elden aliyor ne yapmalıyım?
Maliye ve Hazine Bakanlığı Resmi Gazetesi’nde yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre, konut veya işyeri kira bedelleri artık mülk sahiplerine şahsen ödenmeyecek. Nakit ödeme yapanlar yakalanırsa, cezalar ev sahibine ve kiracıya ayrı ayrı kesilecek.
Kira gelirini elden almanın cezası ne kadar?
Buna göre, tüm kira ödemeleri banka veya PTT aracılığıyla işleniyor. Nakit ödeme yapan herkes 20 milyon liraya kadar para cezasıyla karşılaşabilir. Kira ödemeleri hem kiracılar hem de ev sahipleri için çok önemli bir konudur. Türkiye’de kira sözleşmeleri ve kira ödemeleri belirli yasal düzenlemelere tabidir.
Kirayı elden alan ev sahibi nereye şikayet edilir?
Merhaba 175 ev sahibi şikayeti.
Kira elden ödeme limiti ne kadar?
17.10.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 32695 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 328) ile konut kiralarında 500 TL alt sınır kaldırılmış, tüm kira gelirleri ve ödemeler banka vb. kurumlara aktarılmıştır. Ödeme zorunluluğu getirilmiştir.
Kirayı elden veren kiracı suçlu mu?
Kira bedelinin peşin ödenmesi hem kiracı hem de ev sahibi açısından cezai sonuçlar doğuracaktır. 2024’teki son düzenlemelerle ceza miktarları şu şekilde belirlenmiştir: Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek sahiplerine en az 20.000 TL para cezası verilecektir.
Elden verilen kira nasıl ispatlanır?
Makbuz olmadan kira ödediğimi nasıl kanıtlayabilirim? Makbuz olmadan kiranızı ödediğinizi kanıtlamak zor olabilir. Ancak bunu tanık ifadeleri veya ödemeden sonra bankaya yatırılan tutarın makbuzu ile kanıtlayabilirsiniz. Ayrıca, ödemenin yapıldığını kanıtlayan yazılı bir belge de kanıt olarak kullanılabilir.
Kira gelirini beyan etmemenin cezası nedir?
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir miktarı üzerinden gelir vergisi alınır ve verginin bir katı tutarında vergi kaybı cezası uygulanır. Zamanında ödenmeyen vergi miktarına aylık %1,60 oranında gecikme faizi uygulanır. Beyanname vermemek, birinci derece idari suç cezası ile cezalandırılır.
Kirayı elden almanın cezası hangi tarihten itibaren geçerli?
Kiracı ve ev sahibi 17 Ekim 2024’ten itibaren kirayı tahsil edip ödemezlerse para cezasına çarptırılacak. Ceza tutarı 5.000 liradan az olamayacak. Ceza üst sınırı 20 milyon liraya çıkarıldı.
Ev sahibi kirayı almıyor ne yapmalıyım?
Kiracının yaptığı kira ödemeleri ev sahibi tarafından kabul edilmez ve banka vb. aracılığıyla işleme alınır. Kiracının kira bedelini iade etmesi halinde, kiracının sorumlu hukuk mahkemesine teminat randevusu başvurusunda bulunması ve kira ödemesinin bu şekilde yapılması gerekmektedir.
Vergi kaçıran ev sahibi ne kadar ceza alır 2024?
– Yukarıda sayılanlar dışında kalanlara işlem tutarının %10’u oranında ve 5.000 Türk Lirasından az olmamak üzere özel usulsüzlük cezası uygulanır. Ancak, özel usulsüzlükler nedeniyle bir takvim yılı içinde verilecek cezaların toplam tutarı 20 milyon Türk Lirasını geçemez.
Ev sahibi vergi kaçırırsa ne olur?
Kira geliri vergisi zamanında ödenmezse veya beyanname verilmezse ceza uygulanır. Bu ceza kira bedelinin yüzde 5’ine kadar çıkabilir ve vergi muafiyeti talep edilemez. Ayrıca, gecikmiş ödemeler için aylık faiz alınır ve usulsüzlükler için ceza da uygulanabilir.
Ev sahibi kiracıya IBAN vermezse ne olur?
Kiracıyı evden çıkarmak için yeni ev sahibi, geçerli sebeplerle kiranın ödenmediğini söyleyebilir. Bu nedenle, IBAN numarası talep eden kiracıya IBAN verilemez. Kendini böyle bir durumda bulan kiracı, kirayı “yerinde ödenmek üzere” PTT ile yeni ev sahibine göndermelidir.
Elden kira alma cezası 2024 ne kadar?
4.000 TL ceza tutarı, kiracıya (I) şahsen ödenen 40.000 TL kira bedelinin %10’u olarak, her işlem için ayrı ayrı (40.000 TLx0.10=) hesaplanmakta olup, 2024 yılı için belirlenen asgari ceza tutarı 20.000 TL’dir. Toplam iki ay (2×20.000=) özel usulsüzlük için 40.000 TL’nin altında kaldığı için…
Ev sahibim kirayı elden alıyor ne yapmalıyım?
Kiranın gerçekten ödendiğinin kanıtı Kiracının, bir anlaşmazlık durumunda mahkemede kiranın gerçekten ödendiğini kanıtlama sorumluluğu olduğundan, kiracılar gerçek ödeme için bir makbuz almalıdır. Önemli olan, kiracının kira ödemelerini yaptığını yazılı olarak kanıtlamasıdır.
Kaç paraya kadar elden ödeme yapılır?
Bu kez, 30.11.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “575 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” ile banka ve finans kuruluşları aracılığıyla tahsilat ve ödeme yapılması gereken belge limiti 7.000 TL’den 30.000 TL’ye çıkarıldı.
Kira parasını almayan ev sahibi ne yapmalı?
Kiracı itiraz etmez ve kirayı 30 gün içinde ödemezse, ev sahibi icra mahkemesinde tahliye davası açabilir. Bu, ev sahibine kirayı ödemeyen kiracının kira sözleşmesini feshetme fırsatı verir. Kiracı ödeme emrini aldıktan sonraki 7 gün içinde itiraz ederse, icra işlemleri durdurulur.
Kirayı elden alan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Kiranın gerçekten ödendiğinin kanıtı Kiracının, bir anlaşmazlık durumunda mahkemede kiranın gerçekten ödendiğini kanıtlama sorumluluğu olduğundan, kiracılar gerçek ödeme için bir makbuz almalıdır. Önemli olan, kiracının kira ödemelerini yaptığını yazılı olarak kanıtlamasıdır.
Ev sahibi kirayı almıyor ne yapabilirim?
Kiracının yaptığı kira ödemeleri ev sahibi tarafından kabul edilmez ve banka vb. aracılığıyla işleme alınır. Kiracının kira bedelini iade etmesi halinde, kiracının sorumlu hukuk mahkemesine teminat randevusu başvurusunda bulunması ve kira ödemesinin bu şekilde yapılması gerekmektedir.
Kiracıya senet imzalatmak yasal mı?
Kira sözleşmesiyle birlikte senet imzalamaya zorlanan kiracılar, senet ibrazının kira alacağı karşılığında bir takas olduğunu kira sözleşmesinde açıkça belirtmelidir. Unutulmamalıdır ki; söz konusu belgenin kira sözleşmesine uygun olarak düzenlendiğini ispat yükü kiracıya aittir.