Ara kararlara itiraz edilebilir mi?
Hukukumuza göre, ara kararlara itiraz etmek veya bunlara itiraz etmek mümkün değildir. Ara kararlar yalnızca ana kararla birlikte itiraz edilebilir veya bunlara itiraz edilebilir. Başka bir deyişle, boşanma davası sırasında verilen ara nafaka kararına o zamanki itiraz makamına itiraz edemeyiz.
Ara karardan sonra ne olur?
Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı veya haksız olduğuna karar verir. Yargılamayı sonlandırmayan, aksine yargılamanın devam etmesine izin veren kararlar ara kararlardır. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder.
Hangi kararlara itiraz edilir?
Temyiz hakkı olan kararlar Kanuna göre, tüm mahkeme kararlarına karşı temyiz hakkı vardır, ancak mahkeme kararlarına karşı temyiz başvurusunda bulunulabileceğinin kanunda açıkça belirtilmesi gerekir. Ceza hukukunda temyiz kararları şunlardır: Hapis cezası veya hapis süresinin uzatılması
Karara itirazdan sonra ne olur?
İstinaftan sonra hükmü veren mahkemece duruşma açılır ve yargılama genel hükümlere göre devam eder. Taraflar gelmeseler bile duruşma yapılır ve CMK 223. maddesi uyarınca gıyaplarında hüküm verilebilir.
Ara karara karşı itiraz nereye yapılır?
İlk derece ceza mahkemesinin kararına 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, kararı veren mahkemeye başvuruda bulunularak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkeme katibine beyanda bulunularak yapılabilir. İtirazda kararın neden bozulmasını istediğiniz açıkça belirtilmelidir.
Ara karar istinaf edilir mi?
HUKUKİ GEREKÇELER Kesin olmayan kararlar (ve ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararları gibi kanunda belirtilen diğer kararlar) hakkında temyiz yoluna başvurulamaz. İhtiyati kararlar, esas karara etki etmeleri nedeniyle ancak esas kararla birlikte temyiz yoluna başvurulabilir.
Ara karar temyiz edilebilir mi?
Örneğin, yargılamanın seyrine ilişkin görevsizlik, yetkisizlik, hâkimin reddi vb. gibi, yargılamanın esasına ilişkin bir hüküm içermeyen ihtiyati kararlar tek başına kanun yoluna tabi olmayıp, nihai kararla birlikte itiraz edilebilir.
Ara karar nasıl kesinleşir?
Örneğin, Yargıtay’ın bir kararı verildiği andan itibaren kesin değildir. Bu bağlamda, ilke kararıyla birlikte ara karardan sonuçlar çıkarılmaya çalışılır. Bu bağlamda, bir geçici karar, artık temyiz konusu olmamasıyla sonuçlanırsa kesindir.
Ara karardan rücu edilmesi ne demek?
Kazanılmış hak doğuran ihtiyati tedbirler hâkim tarafından iptal edilemezken, bunlar dışındaki ihtiyati tedbirlerin iptali mümkündür. İhtiyati tedbir kararının iptali Yargıtay kararları özetle aşağıdaki gibi olup, usule ilişkin kazanılmış hak doğurmayan ihtiyati tedbirlerin iptali istenebilmektedir.
Kesin karara itiraz edilir mi?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
Aile mahkemesi ara kararına itiraz nereye yapılır?
Boşanma davalarında ihtiyati tedbir kararına itiraz etmek için aile mahkemesine itiraz başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Boşanma kararlarına itiraz süresi 14 gündür.
Karara itiraz dilekçesi kaç günde sonuçlanır?
3. İtiraz usulleri ve inceleme mercileri Şüpheli ve tutuklu sanıklara ilişkin hükümler (m. 263) saklıdır (m. 268/1). Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en geç üç gün içinde itirazı incelemeye yetkili mercie gönderir (m. 264/1).
Karara çıkmış davaya itiraz edilir mi?
Dosya karara bağlanmış, yani dava artık kesinleşmiş, yani net bir sonuca ulaşmış demektir. Dosyada karar verildiğinde karar kesinleşir ve uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz.
Gerekçeli karara itiraz edilebilir mi?
Gerekçeli karar, mahkemenin kararının hukuka uygun olmasını sağlayarak keyfiliği önler. Mahkemenin kararından haberdar olan taraflar, kararın gerekçesine dayanarak beğenmedikleri kararlara karşı itiraz, temyiz veya daha üst bir yargı merciine başvurma gibi yasal yollara başvurabilirler.
Savcı karara itiraz edebilir mi?
(1) Suçtan zarar gören kişi, ceza kovuşturmasına yer olmadığına dair kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde, kararı veren Cumhuriyet savcısının bulunduğu yerin yargı çevresindeki Ağır Ceza Mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine başvurabilir.
Ara karar temyiz edilebilir mi?
Örneğin, yargılamanın seyrine ilişkin görevsizlik, yetkisizlik, hâkimin reddi vb. gibi, yargılamanın esasına ilişkin bir hüküm içermeyen ihtiyati kararlar tek başına kanun yoluna tabi olmayıp, nihai kararla birlikte itiraz edilebilir.
Ara karar ne zaman kesinleşir?
Karar, kanunda öngörülen kanun yollarının tüketilmesi veya itiraz süresinin geçmesiyle kesinleşir.
Ara duruşmadan sonra ne olur?
Duruşma ve cezanın verilmesinin sonu. Delillerin tartışılmasının ardından, taraflar duruşmanın bittiği konusunda bilgilendirilir ve hakimlerden karar üzerinde müzakere etmeleri istenir. Tartışmanın ardından, karar, yani nihai karar, kamuya açık bir duruşmada duyurulur.
Kesinleşmiş karara itiraz edilir mi?
Madde 308/A- (Ek: 20.7.